czwartek, 20 maja 2010

Zupa pomidorowa

Klasyczne polskie danie. Pomidorówka jest ulubioną zupą Polaków. :)
Jak zwykle robię zupy na 2-3 dni.


Składniki:
  • 3 litry wody
  • 1 udko kurczaka ewentualnie 2 skrzydełka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 150 gr koncentratu pomidorowego
  • 3 kostki rosołowe drobiowe
  • 2 listki laurowe
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka śmietany
  • 4 torebki ryżu białego
Mięso w wodzie zagotować i gotować na wolniutkim ogniu przez 25-30 minut.

Marchewki, pietruszki, seler i jasną część pora obrać i dodać do wywaru. Gotować kolejne 20 minut.

Dodać koncentrat pomidorowy, listki laurowe, pieprz. Mąkę wymieszać z wodą, żeby nie było grudek, potem wymieszać ze śmietaną. Stopniowo dodawać do zupy.
Pogotować kolejne kilka minut.

W międzyczasie ugotować ryż (u mnie na 3,5 osoby wystarczą na 1 dzień 2 torebki ryżu).

Gotowe. :)

Brak komentarzy: