niedziela, 20 czerwca 2010

Przekładany deser

Prosty, zdrowy i pyszny. Ślicznie prezentuje się w kieliszkach lub przezroczystych szklankach.
Można użyć truskawek lub innych kwaśnych owoców: malin, porzeczek...


Składniki:
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 duży jogurt naturalny (może być pół na pół ze śmietaną)
  • 1 opakowanie ciastek owsianych
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Truskawki umyć, odszypułkować. Zostawić kilka najładniejszych, resztę zmiksować trochę (mogą być większe kawałki).
Jogurt zmieszać z cukrem wanilinowym.
Ciastka rozdrobnić. Ja rozdrabniam poprzez położenie na szmatkę, zakrycie i uderzanie tłuczkiem.

Do kieliszków na dno ostrożnie położyć łyżkę truskawek, na to jogurt, a na to ciastka. Następnie druga taka warstwa.
Na wierzch truskawkę.
Wychodzi ok 8 porcji.

Gotowe. :)

2 komentarze:

Lukrecja pisze...

pięknie wygląda

Weekendowa kuchenka bio pisze...

Witaj, ja dopiero zaczynam blogowanie.... Ale Twoje posty czytam już od dawna. Bardzo mi sie tu podoba.W zasadzie goszcze tu regularnie od dłuzszego czasu ! Pozdrawiam, Bibelotka.