To był mój najpierwszy upieczony w całości kurczak i wyszedł bardzo smakowicie. Wszyscy się zajadaliśmy.
Chociaż nie przekonałam się na korzyść pieczenia całego kurczaka. Nadal uważam, że pieczenie części: udek, czy skrzydełek jest 1. prostsze, 2. szybsze, 3. wymaga mniej pracy i 4. pomijamy to nieszczęsne krojenie kurczaka.
Inspiracja z Magii Smaków.
Składniki:
- kurczak: 1 cały (oryginalnie), ewentualnie 6-8 udek lub 10-12 skrzydełek
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg marchewki
- oliwa z oliwek
Ziemniaki i marchewkę obrać lub oskrobać, pokroić w grube talarki. Obtoczyć w reszcie miksu paprykowego i oliwie z oliwek. Ułożyć na blasze.
Na środku blachy ułożyć kurczaka. Natrzeć go oliwą z oliwek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170° C przez 1 godzinę i 20 minut bez przykrycia.
W połowie ewentualnie poprzewracać warzywa i kurczaka.
Po upieczeniu odstawić kurczaka na 20 minut, żeby doszedł.
Gotowe. :)
Tutaj wersja oryginalna jeszcze z pomidorkami koktajlowymi, które są jednak zbędne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz