czwartek, 20 maja 2010

Kurczak pieczony z warzywami

Prosty w przygotowaniu obiad właściwie robi się sam. A ja tylko siedzę z nosem przy szybie piekarnika z cieknącą ślinką.
To był mój najpierwszy upieczony w całości kurczak i wyszedł bardzo smakowicie. Wszyscy się zajadaliśmy.

Chociaż nie przekonałam się na korzyść pieczenia całego kurczaka. Nadal uważam, że pieczenie części: udek, czy skrzydełek jest 1. prostsze, 2. szybsze, 3. wymaga mniej pracy i 4. pomijamy to nieszczęsne krojenie kurczaka.

Inspiracja z Magii Smaków.


Składniki:
  • kurczak: 1 cały (oryginalnie), ewentualnie 6-8 udek lub 10-12 skrzydełek
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg marchewki
  • oliwa z oliwek
W małej miseczce wymieszać obie papryki, miód i sól. Posmarować miksem kurczaka (trochę miksu zostawić) i odstawić.

Ziemniaki i marchewkę obrać lub oskrobać, pokroić w grube talarki. Obtoczyć w reszcie miksu paprykowego i oliwie z oliwek. Ułożyć na blasze.
Na środku blachy ułożyć kurczaka. Natrzeć go oliwą z oliwek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170° C przez 1 godzinę i 20 minut bez przykrycia.
W połowie ewentualnie poprzewracać warzywa i kurczaka.

Po upieczeniu odstawić kurczaka na 20 minut, żeby doszedł.

Gotowe. :)

Tutaj wersja oryginalna jeszcze z pomidorkami koktajlowymi, które są jednak zbędne.

Brak komentarzy: