środa, 19 maja 2010

Placek jabłkowy z cynamonem

Upieczenie go nie zabiera dużo czasu. Smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu, jeszcze na ciepło.
Najlepiej z bitą śmietaną albo lodami.

Zamiast jabłek można dać rabarbar.


Składniki:
  • 750 g jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g + 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 185 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ósemki. Kawałki ponacinać wzdłuż i oprószyć łyżką cynamonu.
Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka i śmietanę dobrze utrzeć.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Ciasto nałożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka. 


Piec w temperaturze 200° C przez ok 30 minut.

Upieczony placek posypać 2 łyżkami cynamonu i 3 łyżkami cukru.
Podawać na ciepło. :)

Brak komentarzy: