Najlepiej z bitą śmietaną albo lodami.
Zamiast jabłek można dać rabarbar.
Składniki:
- 750 g jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu
- 125 g miękkiego masła
- 125 g + 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 185 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka i śmietanę dobrze utrzeć.
Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Ciasto nałożyć do formy, na wierzch poukładać jabłka.
Piec w temperaturze 200° C przez ok 30 minut.
Upieczony placek posypać 2 łyżkami cynamonu i 3 łyżkami cukru.
Podawać na ciepło. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz