niedziela, 16 maja 2010

Cannelloni z farszem mięsnym

Kolejny przepis z "Magii Smaków". :)

Generalnie mam wrażenie, że kuchnia włoska sprowadza się do tej samej bazy: makaron, farsz mięsny, sos pomidorowy i ser.
I tylko makaron się zmienia, a wraz z nim sposób podania:
- spaghetti polane farszem mięsnym zmieszanym z sosem pomidorowym i posypane serem
- lasagne przekładane: makaron - farsz - sos pomidorowy - ser - makaron...
- cannelloni, czyli rurki wypełnione farszem mięsnym, polane sosem pomidorowym i posypane serem
Ciekawe, czy znajdzie się jeszcze jakiś makaron, który można zrobić stosując te same podstawy. ;)

Żeby makaron był miękki można albo go wcześniej podgotować kilka minut i wtedy zrezygnować ze smarowania blachy sosem pomidorowym, albo właśnie posmarować blachę sosem. Chodzi o to, że makaron musi podczas pieczenia być otoczony czymś wilgotnym, inaczej pozostanie niedogotowany i twardy.



Składniki na farsz mięsny:
  • 15-20 rurek makaronu cannelloni o średnicy 2-3 cm, jeśli rurki są szersze, wtedy mniej
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 jajko
  • 1 szklanka startego sera (mozarella, gouda...)
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz (i sól)
Składniki na sos pomidorowy:
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • pieprz (i sól)
Ponadto do posypania:
  • 1 szklanka startego sera (parmezan, ewentualnie gouda lub mozarella)
Najpierw farsz mięsny.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć do zezłocenia.
Cebulę posiekać drobno, podsmażyć do miękkości. Dodać mięso, wymieszać i smażyć na średniej mocy aż przestanie być surowe. Zostawić do wystudzenia.

Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku.

Teraz zrobić sos pomidorowy: podgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać pozostałe składniki, zagotować.

Tuby cannelloni wypełniać farszem dosyć ściśle. Spód blachy do ciasta posmarować cienko sosem pomidorowym, na nim układać tuby w jednej warstwie, jedna obok drugiej.
Zalać dokładnie sosem pomidorowym, oprószyć parmezanem.

Przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 190 stopni ok 30-40 minut.

Gotowe. :)

Brak komentarzy: