Generalnie mam wrażenie, że kuchnia włoska sprowadza się do tej samej bazy: makaron, farsz mięsny, sos pomidorowy i ser.
I tylko makaron się zmienia, a wraz z nim sposób podania:
- spaghetti polane farszem mięsnym zmieszanym z sosem pomidorowym i posypane serem
- lasagne przekładane: makaron - farsz - sos pomidorowy - ser - makaron...
- cannelloni, czyli rurki wypełnione farszem mięsnym, polane sosem pomidorowym i posypane serem
Ciekawe, czy znajdzie się jeszcze jakiś makaron, który można zrobić stosując te same podstawy. ;)
Żeby makaron był miękki można albo go wcześniej podgotować kilka minut i wtedy zrezygnować ze smarowania blachy sosem pomidorowym, albo właśnie posmarować blachę sosem. Chodzi o to, że makaron musi podczas pieczenia być otoczony czymś wilgotnym, inaczej pozostanie niedogotowany i twardy.
Składniki na farsz mięsny:
- 15-20 rurek makaronu cannelloni o średnicy 2-3 cm, jeśli rurki są szersze, wtedy mniej
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 jajko
- 1 szklanka startego sera (mozarella, gouda...)
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz (i sól)
- 1-2 łyżki masła
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- pieprz (i sól)
- 1 szklanka startego sera (parmezan, ewentualnie gouda lub mozarella)
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć do zezłocenia.
Cebulę posiekać drobno, podsmażyć do miękkości. Dodać mięso, wymieszać i smażyć na średniej mocy aż przestanie być surowe. Zostawić do wystudzenia.
Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić do smaku.
Teraz zrobić sos pomidorowy: podgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać pozostałe składniki, zagotować.
Tuby cannelloni wypełniać farszem dosyć ściśle. Spód blachy do ciasta posmarować cienko sosem pomidorowym, na nim układać tuby w jednej warstwie, jedna obok drugiej.
Zalać dokładnie sosem pomidorowym, oprószyć parmezanem.
Przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 190 stopni ok 30-40 minut.
Gotowe. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz