piątek, 14 maja 2010

Kalafior zapiekany w sosie beszamelowym

Nie jestem fanką sosu beszamelowego, ale tak za mną chodziły zapiekane warzywa, że postanowiłam spróbować zainspirowana Dorotus76.
Zrobiłam wersję podstawową z dodatkiem 400 gr kurczaka. Pyszne było, ale za mało mięsa trochę...
Zjadłam z miejsca dwie porcje. :)


Składniki wersja podstawowa:
  • 1 kalafior
  • 50 gr masła
  • 35 gr mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 375 ml gorącego mleka
  • 80 gr sera żółtego
  • 1-2 łyżki bułki tartej
Wersja obiadowa:
  • 600 gr piersi z kurczaka
  • 100 gr masła (lub innego tłuszczu do smażenia)
  • pieprz, (sól), papryka słodka, curry
  • 1 brokuł
  • 500 gr ziemniaków
Kalafior podzielić na mniejsze części, zagotować w osolonej wodzie i gotować do miękkości (ok 20 min).
Odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Do wersji obiadowej zrobić to samo z brokułem i ziemniakami (pokrojonymi na plasterki). Piersi z kurczaka podzielić na małe kawałki, podsmażyć na maśle na rumiano. Doprawić.
Brokuł, ziemniaki, kurczaka i kalafior przełożyć na blachę do pieczenia ciasta (do naczynia żaroodpornego raczej się nie zmieści).
Do wersji obiadowej potrzeba 2 x więcej sosu niż do podstawowej.

W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i gałkę muszkatołową. Zagotować cały czas mieszając. Powoli dodawać gorące mleko nadal mieszając. Pogotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Zdjąć z palnika.
Ser zetrzeć na tarce i wsypać do rondelka. Zamieszać.

Sos serowy nałożyć na kalafior i posypać bułką tartą.

Piec w temp. 200° C przez ok. 15 minut.

Gotowe. :)

Brak komentarzy: