Zrobiłam wersję podstawową z dodatkiem 400 gr kurczaka. Pyszne było, ale za mało mięsa trochę...
Zjadłam z miejsca dwie porcje. :)
Składniki wersja podstawowa:
- 1 kalafior
- 50 gr masła
- 35 gr mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 375 ml gorącego mleka
- 80 gr sera żółtego
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 600 gr piersi z kurczaka
- 100 gr masła (lub innego tłuszczu do smażenia)
- pieprz, (sól), papryka słodka, curry
- 1 brokuł
- 500 gr ziemniaków
Odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Do wersji obiadowej zrobić to samo z brokułem i ziemniakami (pokrojonymi na plasterki). Piersi z kurczaka podzielić na małe kawałki, podsmażyć na maśle na rumiano. Doprawić.
Brokuł, ziemniaki, kurczaka i kalafior przełożyć na blachę do pieczenia ciasta (do naczynia żaroodpornego raczej się nie zmieści).
Do wersji obiadowej potrzeba 2 x więcej sosu niż do podstawowej.
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i gałkę muszkatołową. Zagotować cały czas mieszając. Powoli dodawać gorące mleko nadal mieszając. Pogotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Zdjąć z palnika.
Ser zetrzeć na tarce i wsypać do rondelka. Zamieszać.
Sos serowy nałożyć na kalafior i posypać bułką tartą.
Piec w temp. 200° C przez ok. 15 minut.
Gotowe. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz