Robi się łatwo. Jest bardzo słodka, bo w oryginale polewa się jabłka karmelem.
Spód jest cienki i kruchy.
Chyba jednak wolę standardowy placek z jabłkami.
Składniki na spód:
- 15 dkg masła
- 20 dkg mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- pół szklanki wody
- szczypta soli
- 3-4 średnie jabłka, najlepiej kwaśne
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 50 gr margaryny
Do garnka wsypać cukier i margarynę. Roztopić. Dodać jabłka i dusić na małym ogniu aż zmiękną.
Masło, mąkę, cukier, żółtko, wodę i sól zagnieść rękami na ciasto.
Spód i boki formy wyłożyć ciastem. Na to dać jabłka.
Piec w 180° aż boki się zarumienią. Ok 30-45 minut.
Posypać cukrem pudrem, albo podać z bitą śmietaną.
Gotowe. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz