czwartek, 29 kwietnia 2010

Pieczone ziemniaczki

Przepis na podstawie dorotus76.
Pyszne, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku. Marta się zajadała, a robi się błyskawicznie. No, prawie...

Robiąc po raz pierwszy użyłam kaszy manny, ale następnym razem muszę spróbować bułkę tartą, wydaje mi się, że będą lepsze. Również zamiast smalcu wypróbuję olej lub margarynę.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków, najlepiej młodych
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • 2 łyżki oleju lub margaryny
  • rozmaryn, pieprz, sól ziołowa do smaku
Ziemniaki oskrobać lub obrać. Pokroić na części: małe ziemniaki na pół, większe na 3 lub 4 części. Gotować 4-5 minut w osolonej wodzie.
Odcedzić, wsypać bułkę tartą. Zakryć garnek i potrząsnąć, żeby bułka obtoczyła równo ziemniaki.

Na blachę wlać olej lub położyć margarynę, rozłożyć ziemniaki w jednej warstwie. Posypać przyprawami do smaku.
Piec ok 30 minut w najwyższej temperaturze, u mnie 250°. W połowie pieczenia obrócić ziemniaki, żeby się równo przypiekły.

Gotowe. :)

Brak komentarzy: