wtorek, 27 kwietnia 2010

Pulpety w sosie

Klasyczne polskie danie obiadowe. Dopiero niedawno zrobiłam moje pierwsze pulpety i od razu mi posmakowały. A Marcie jeszcze bardziej. :)
Staram się nie używać soli, bo przyjmujemy jej za dużo w codziennie spożywanych artykułach (zwłaszcza mój połówek). Zastępuję ją innymi przyprawami.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 małe cebule
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • pieprz (ewentualnie sól)

Sos koperkowy:

  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany
  • posiekany świeży koperek

Ponadto:

  • kilka łyżek mąki do obtoczenia

Cebulę posiekać i podsmażyć.
Bułkę tartą namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Mięso wymieszać rękami z jajkiem, cebulą, bułką tartą i doprawić do smaku.
Do najszerszego garnka nalać kilka cm wody. Lekko posolić, zagotować. Formować pulpety, obtaczać w mące i kłaść do wrzącej wody. Woda powinna być równo z pulpetami.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min.

W małym naczyniu wymieszać 2/3 szklanki wody z mąką i śmietaną tak, żeby nie było grudek.
Wlać do pulpetów i dokładnie wymieszać. Zagotować i odstawić. Wsypać koperek i wymieszać.

Gotowe.

Brak komentarzy: