Staram się nie używać soli, bo przyjmujemy jej za dużo w codziennie spożywanych artykułach (zwłaszcza mój połówek). Zastępuję ją innymi przyprawami.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 małe cebule
- 1/2 szklanki bułki tartej
- pieprz (ewentualnie sól)
Sos koperkowy:
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany
- posiekany świeży koperek
Ponadto:
- kilka łyżek mąki do obtoczenia
Cebulę posiekać i podsmażyć.
Bułkę tartą namoczyć w wodzie i odcisnąć.
Mięso wymieszać rękami z jajkiem, cebulą, bułką tartą i doprawić do smaku.
Do najszerszego garnka nalać kilka cm wody. Lekko posolić, zagotować. Formować pulpety, obtaczać w mące i kłaść do wrzącej wody. Woda powinna być równo z pulpetami.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 20 min.
W małym naczyniu wymieszać 2/3 szklanki wody z mąką i śmietaną tak, żeby nie było grudek.
Wlać do pulpetów i dokładnie wymieszać. Zagotować i odstawić. Wsypać koperek i wymieszać.
Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz