Pierwszy raz robiłam pierogi i to bez wykorzystania babci ani mamy.
Wyszły rewelacyjnie.
Z podanych składników wyszło ok 65-70 pierogów. W sam raz na 3,5 osoby na dwa dni.
Następnym razem trzeba podwoić albo potroić ilość składników i pozamrażać pierogi.
Składniki na farsz ruski:
- 1/2 kg ziemniaków
- 200 gr twarogu
- 2 duże cebule
- sól i pieprz
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
- 2 cebule
- 150-200 gr boczku
Cebulę drobno posiekać, posolić, podsmażyć na oleju do zarumienienia.
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę.
Dodać cebulę, doprawić do smaku, wymieszać.
Ze wszystkich składników wyrobić ręcznie ciasto. Niestety mój robot kuchenny nie dał rady. ;)
Ciasto rozwałkować posypując mąką, aby było cieniutkie - ok 2 mm.
Szklanką wycinać krążki, na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejać.
Gotować w osolonej wodzie ok 2 minuty - aż wypłyną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz