wtorek, 4 maja 2010

Pierogi ruskie

Jestem ich absolutną fanką. Mogę zjeść każde ilości.
Pierwszy raz robiłam pierogi i to bez wykorzystania babci ani mamy.
Wyszły rewelacyjnie.
Z podanych składników wyszło ok 65-70 pierogów. W sam raz na 3,5 osoby na dwa dni.
Następnym razem trzeba podwoić albo potroić ilość składników i pozamrażać pierogi.


Składniki na farsz ruski:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 200 gr twarogu
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
Ponadto do podsmażenia i polania pierogów:
  • 2 cebule
  • 150-200 gr boczku
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Cebulę drobno posiekać, posolić, podsmażyć na oleju do zarumienienia.
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę.
Dodać cebulę, doprawić do smaku, wymieszać.

Ze wszystkich składników wyrobić ręcznie ciasto. Niestety mój robot kuchenny nie dał rady. ;)
Ciasto rozwałkować posypując mąką, aby było cieniutkie - ok 2 mm.
Szklanką wycinać krążki, na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejać.

Gotować w osolonej wodzie ok 2 minuty - aż wypłyną.

Brak komentarzy: